ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διεύθυνση Επισιτιστικών Τεχνών

Ξεκινήστε ένα ταξίδι που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σας με το προπτυχιακό πρόγραμμα στη Διεύθυνση Επισιτιστικών Τεχνών, σχεδιασμένο για όσους παθιάζονται με την τέχνη της μαγειρικής αλλά και με την επιχειρηματική οξυδέρκεια που απαιτείται για να διαπρέψουν στις βιομηχανίες τροφίμων και φιλοξενίας. Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως Μαγειρικές Τεχνικές και Διεθνή Κουζίνα ενώ παράλληλα καλύπτει και θέματα που αφορούν τις Βασικές Αρχές Διοίκησης, Μάρκετινγκ και προγραμματισμό εκδηλώσεων.

APPLY NOW

Γιατί να επιλέξετε το Intercollege

ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ Διεύθυνση Επισιτιστικών Τεχνών

Το πρώτο ισότιμο πτυχίο με πτυχία πανεπιστημιακού επιπέδου σε Κύπρο και Ελλάδα

Βραβεύτηκε ως η Καλύτερη Σχολή Μαγειρικών Τεχνών της Νότιας Ευρώπης το 2017 και το 2019

Βραβευμένη Σχολή με Χρυσά Μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  • Διδασκαλία που συνδυάζει ιδανικά τη θεωρητική εκπαίδευση και την πρακτική επίδειξη σε άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια. Το πρόγραμμα διαθέτει επίσης γαστρονομικό αμφιθέατρο με σύγχρονο εξοπλισμό
  • Εκπαίδευση στους τομείς της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής, της αρτοποιίας και του σερβιρίσματος τροφίμων και ποτών
  • Μαθήματα διαχείρισης κουζίνας και διοίκησης μιας γαστρονομικής επιχείρησης στο σύνολό της
  • Ευκαιρίες πρακτικής άσκησης στην Κύπρο και στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus+
  • Ευκαιρίες εργοδότησης ως Σεφ
  • Εξαιρετικές προοπτικές εργασίας μέσω των στρατηγικών συνεργασιών του κλάδου με τη Βιομηχανία
  • Ευκαιρίες απασχόλησης ως Εκπαιδευτές στη Δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση
  • Υπερσύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια

Ιστορίες Επιτυχίας

Λία Μαγκή

Chef de Tournant, Mediterranean Hotel

Η αγάπη μου για τη μαγειρική με έσπρωξε να διακόψω τις σπουδές μου στην Αρχιτεκτονική στην Αγγλία και να εγγραφώ στο Intercollege, ξεκινώντας σε αυτό ένα υπέροχο ταξίδι!

Η πρακτική στην κουζίνα ήταν εξαιρετική εμπειρία. Το περιβάλλον στην τάξη ήταν πολύ θερμό και εγκάρδιο. Με τους καθηγητές μας ακόμα και μετά την αποφοίτησή μας παραμένουμε συνδεδεμένοι.

Ο διαγωνισμός στη Θεσσαλονίκη, όπου έπρεπε να παρουσιάσουμε όλα όσα μάθαμε τα προηγούμενα χρόνια, ήταν για μένα μοναδική εμπειρία!

Πτυχίο Διεύθυνση Επισιτιστικών Τεχνών, Τάξη του 2016

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ θα:

1

Εφαρμόζουν δεξιότητες και θα εκτελούν συνταγές και εργασίες κουζίνας, ζαχαροπλαστικής, τραπεζοκομίας και αρτοποιίας σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο.

2

Αποκτήσουν δεξιότητες στην εφαρμογή διακοσμητικών και ειδικευμένων πρακτικών επισιτιστικών τεχνών και καινοτόμων τεχνικών στον Ξενοδοχειακό τομέα.

3

Αναπτύξουν επιχειρηματικό πνεύμα.

4

Ενισχύσουν την κριτική τους σκέψη.

5

Επιλύουν προβλήματα και θα λαμβάνουν αποφάσεις με αποτελεσματικότητα.

6

Αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο, εφαρμόζοντας διάφορα μέσα και εργαλεία (και λογισμικά), που χρησιμοποιούνται στις σύγχρονες επιχειρήσεις.

7

Αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσα σε ένα ραγδαία τεχνολογικά αναπτυσσόμενο εργασιακό περιβάλλον.

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Η διδασκαλία συνδυάζει ιδανικά τη θεωρητική εκπαίδευση και την πρακτική επίδειξη, σε άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια, με σύγχρονο εξοπλισμό.

Τι θα μάθετε

1.

Βασικές Αρχές της Επισιτιστικής Βιομηχανίας

Εισαγωγή στη Βιομηχανία Φιλοξενίας και Τουρισμού, Εισαγωγή στη Διοίκηση, Βασικές Αρχές Λογιστικής, Αρχές Οργάνωσης, Διαχείριση και Έλεγχος Κοστολογίου, Κοστολόγηση Τροφίμων και Ποτών, Σχεδιασμός Μονάδων Τροφίμων

2.

Μαγειρικές Τέχνες και Τεχνικές

Τέχνη Εστιατορίου – Τραπεζοκομία, Κοπή και Επεξεργασία Κρέατος/Ψαριού, Διεθνής Κουζίνα, Οινολογία, Μπαρ και Ποτά, Οργάνωση και Διαχείριση Κουζίνας, Οργάνωση και Προετοιμασία Κρύας Κουζίνας – Λειτουργία Μπουφέ, Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή, Κυπριακή Κουζίνα και Γαστρονομική Κουλτούρα, Εξειδικευμένες κουζίνες

3.

Δεξιότητες Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας

Σχεδιασμός και Εφαρμογές Τροφίμων, Διακοσμητική Τέχνη στη Ζαχαροπλαστική και την Αρτοποιία

4

Σχεδιασμός και Διαχείριση Εκδηλώσεων

Οργάνωση και Διαχείριση Εκδηλώσεων

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Η πρακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για το πρόγραμμά μας, καθώς επιτρέπει στους φοιτητές να ενασχοληθούν στον συναρπαστικό κόσμο της γαστρονομίας, από το πρώτο έτος σπουδών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ERASMUS+

Επεκτείνετε τους ορίζοντές σας μέσω των προγραμμάτων ERASMUS+, αξιοποιώντας την ευκαιρία για περαιτέρω εκπαίδευση, εργασία και πρακτική άσκηση στο εξωτερικό.

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ

Culinary Im…Press

Το Culinary Im…Press είναι το περιοδικό που εκδίδουν τα προγράμματα Επισιτιστικών Τεχνών του Intercollege. Είναι ακαδημαϊκό και επαγγελματικό περιοδικό.

Δυνατότητες

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Οι απόφοιτοι μπορούν να εργοδοτηθούν ως:

  • Αρχιμάγειρας- Σεφ
  • Βοηθός Αρχιμάγειρα- Βοηθός Σεφ
  • Υπεύθυνος Κουζίνας
  • Αρχιζαχαροπλάστης
  • Υπεύθυνος Εστιατορίου
  • Υπεύθυνος Τροφοδοσίας
  • Διευθυντής Τροφίμων και Ποτών
  • Υπεύθυνος Λειτουργίας Κουζίνας

Σπουδές και Εργασία

ΣΤΟ INTERCOLLEGE

Συνδυάστε τη μελέτη με την εργασιακή εμπειρία μέσω των στρατηγικών μας συνεργασιών:

  • Πρόσβαση στην αγορά εργασίας με ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης.
  • Συνεργασία με καταξιωμένους οργανισμούς, εμπλουτίζοντας το βιογραφικό σας.
  • Δυνατότητα εργοδότησης με μερική απασχόληση κατά τη διάρκεια των σπουδών σας και πλήρη απασχόληση το καλοκαίρι.
  • Ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Πρόγραμμα Σπουδών

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ

A/A ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ECTS)
1 IMGT-130 Εισαγωγή στη Βιομηχανία Φιλοξενίας και Τουρισμού 6
2 ICUL-101 Θεωρεία της Μαγειρικής I 6
3 ICUL-113 Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων 6
4 ICUL-115 Εισαγωγή στη Ζαχαροπλαστική & Αρτοποιία 3
5 ICUL-121(L) Πρακτική Μαγειρικής I 3
6 BENG-122A Αγγλική Γλώσσα Ι 6
A/A ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ΕCTS)
1 ICUL-102 Θεωρεία της Μαγειρικής II 6
2 IACCT-110 Λογιστική Ι 6
3 ICUL-116 Ζαχαροπλαστική και Αρτοποιία Ι 3
4 ICUL-122(L) Πρακτική της Μαγειρικής II 3
5 BENG-123Α Αγγλική Γλώσσα ΙΙ 6
6 ICUL-124 Εστιατορική Τέχνη – Τραπεζοκομία 3
7 ICUL-128 Τεμαχισμός και Επεξεργασία Κρεάτων/Ψαριών 3
A/A ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ECTS)
1 ICUL-193 Πρακτική εξάσκηση Ι 0
A/A ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ECTS)
1 ΙΜATH-105 Εφαρμοσμένη Στατιστική 6
2 ICOMP-150Α Εφαρμογές Μικροϋπολογιστή & Χρήση στην Επισιτιστική 6
3 ICUL-212 Οινογνωσία Μπαρ και Ποτά 6
4 ICUL-217 Κυπριακή Κουζίνα & Γαστρονομική Κουλτούρα 3
5 ICUL-216 Ζαχαροπλαστική & Αρτοποιία ΙΙ 3
6 IMGT-281 Εισαγωγή στη Διοίκηση 6
A/A ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ECTS)
1 ICUL-240 Σχεδιασμός και Εφαρμογές Εδεσματολογίου 3
2 ICUL-206 Οργάνωση & Προετοιμασία Κρύας Κουζίνας – Λειτουργία Μπουφέ 3
3 ICUL-214 Διεθνής Κουζίνα Ι 3
4 ICUL-220 Εισαγωγή στην Επιστήμη Τροφίμων 6
5 IMGT-223 Αρχές Οργάνωσης, Διοίκησης & Λειτουργίας Εστιατορίου 3
6 ICUL-250 Κοστολόγηση Τροφίμων & Ποτών 6
7 FREN-101C Γαλλική Γλώσσα Ι 6
A/A ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ECTS)
1 ICUL-293 Πρακτική εξάσκηση ΙΙ 0
A/A ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ECTS)
1 ICUL-304 Διακοσμητική  Τέχνη στη Ζαχαροπλαστική και Αρτοποιία

3

2 ICUL-310 Υγιεινή Διατροφή & Παθήσεις

3

3 IBADM-334 Οργανωτική Συμπεριφορά

6

4 IMKTG-391 Μάρκετινγκ

6

5 FREN-102C Γαλλική Γλώσσα IΙ

6

6 ICOMM-200A Επαγγελματική & Επιχειρηματική Επικοινωνία

6

A/A ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ECTS)
1 IBADM-350 Μεθοδολογία της Έρευνας

6

2 ICUL-303 Οργάνωση και Διοίκηση Εκδηλώσεων

4

3 ICUL-314 Διεθνής Κουζίνα ΙΙ

4

4 ICUL-341 Εξειδικευμένη Κουζίνα

4

5 IMGT-320 Διαχείριση και Έλεγχος Δαπανών

6

6 PENG-100A Επαγγελματικά Αγγλικά

6

A/A ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ECTS)
1 ICUL-405 Σχεδιασμός &  Διαρρύθμιση  Επισιτιστικών Μονάδων

6

2 IBADM-412 Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας

6

3 ICUL-413 Μάρκετινγκ Επισιτιστικών Επιχειρήσεων

6

4 IMGT-450 Διαχείριση Ποιότητας

6

5 IMGT-481 Διοίκηση και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού

6

A/A ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ECTS)
1 ICUL-411 Διεύθυνση Επισιτιστικών Μονάδων Μέσω Συμβάσεων

6

2 ICUL-414 Διοίκηση Κουζίνας & Ανάπτυξη Εποπτικών Ικανοτήτων

6

3 ICUL-420 Λειτουργικά Τρόφιμα

6

4 IBADM-430 Επιχειρηματικό Δίκαιο

6

5 IBADM-493A Πτυχιακή Εργασία

6

A/A ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ECTS)
1 ICUL-493 Πρακτική Εξειδίκευση 0

Περιγραφή Προγράμματος

Το Πτυχίο είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει στους φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, σε θέματα μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας, τραπεζοκομίας και διοίκησης, καθιστώντας τους ικανούς μελλοντικούς επαγγελματίες. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι απόφοιτοι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν με επιτυχία στις ανάγκες και τις προκλήσεις της Επισιτιστικής και Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας.

Οι φοιτητές λαμβάνουν επιστημονική γνώση και αναπτύσσουν δεξιότητες σε όλες τις πτυχές του Επισιτιστικού Τομέα (Μαγειρική, Ζαχαροπλαστική, Τραπεζοκομία, Αρτοποιία, Διοίκηση), που θα τους βοηθήσουν να διακριθούν. Απαραίτητη πτυχή της σύγχρονης δεοντολογίας τροφίμων, είναι η ενίσχυση της γνώσης και δεξιοτήτων σε θέματα Διοίκησης, ούτως ώστε οι απόφοιτοι να αποκτήσουν ικανότητες που θα τους βοηθήσουν στην μετέπειτα καριέρα τους, ως μελλοντικοί τμηματάρχες των επισιτιστικών/ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο, οι απόφοιτοι ενδυναμώνουν τις ικανότητές τους και εξελίσσουν την καριέρα τους, ως μελλοντικοί τμηματάρχες των επισιτιστικών/ ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, προετοιμάζει τους φοιτητές με την προσέγγιση της εξέτασης-έρευνας και πρακτικής εφαρμογής, μέσω των κατάλληλων δεξιοτήτων, που απαιτούνται στον Επισιτιστικό τομέα (Μαγειρική, Ζαχαροπλαστική, Τραπεζοκομία και Αρτοποιία). Οι φοιτητές μέσω των μαθημάτων Διοίκησης, αποκτούν διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες για να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις επαγγελματικές προκλήσεις.

Επιπρόσθετα, οι σπουδαστές προτρέπονται να αναπτύξουν:

  • Γνωστικές δεξιότητες κριτικής σκέψης και ανάλυσης
  • Αποτελεσματικότητα στην επίλυση προβλημάτων και στη λήψη αποφάσεων μέσω κατάλληλων δεξιοτήτων.
  • Ενίσχυση της επικοινωνίας (γραπτή και προφορική)
  • Ευαισθητοποίηση για το κοινωνικό, οικονομικό, ηθικό και τεχνολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν εταιρείες και οργανισμοί.
  • Κατανόηση των σύγχρονων τάσεων της ξενοδοχειακής και επισιτιστικής βιομηχανίας.
  • Διαπροσωπικές δεξιότητες, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αξιολογούν την αξιοπιστία των πληροφοριών και να αποφασίζουν με βάση όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους.
  • Ενίσχυση επιχειρηματολογίας και ιδεών, βασιζόμενοι στη χρήση ποσοτικών εργαλείων, την ομαδική εργασία και τη δημιουργικότητα.
  • Δημιουργία, εκτέλεση και αξιολόγηση γαστρονομικών ιδεών και μενού, εφαρμόζοντας επαγγελματικές δεξιότητες και τεχνικές χειροτεχνίας με την χρήση συνειδητής προμήθειας αγαθών για τη μεγιστοποίηση των κερδών διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα και ακεραιότητα των τροφίμων.
  • Στρατηγικές επικοινωνίας και ηγεσίας για αποτελεσματικότερη και ορθότερη διοίκηση/καθοδήγηση του ανθρώπινου δυναμικού στον Επισιτιστικό τομέα.
  • Αξιολόγηση εγγράφων σχετικά με την κοστολόγηση τροφίμων , το κόστος εργασίας αλλά και της επιχείρησης, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της.

ΕΙΣΔΟΧΗ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το ελάχιστο κριτήριο εισδοχής στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών είναι το αναγνωρισμένο Απολυτήριο Λυκείου ή άλλο διεθνώς αναγνωρισμένο ισοδύναμο προσόν. Οι φοιτητές/τριες με βαθμό απολυτηρίου χαμηλότερο από 7.5/10 ή 15/20 ή αντίστοιχο, ανάλογα με το σύστημα βαθμολόγησης της χώρας έκδοσης του απολυτηρίου, μπορούν να γίνουν αποδεκτοί υπό όρους.

Η αξιολόγηση των μαθημάτων αποτελείται συνήθως από μια τελική εξέταση αλλά και συνεχή αξιολόγηση. Η συνεχής αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ενδιάμεση εξέταση, μελέτες, συμμετοχή στην τάξη κτλ.
Η βαθμολογία υπολογίζεται βάσει της βαρύτητας της τελικής εξέτασης, της συνεχής αξιολόγησης και της πραγματικής αριθμητικής βαθμολογίας που λήφθηκε σε αυτές τις δύο αξιολογήσεις. Με βάση τη βαθμολογία των μαθημάτων υπολογίζεται ο μέσος βαθμός του εξάμηνου (GPA) ενός φοιτητή καθώς και ο γενικός μέσος όρος (CPA).

Για να μπορέσει ο φοιτητής να αποφοιτήσει, θα πρέπει να συμπληρώσει 240 ECTS καθώς και όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος.
Ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) είναι 2.0. Παρά το γεγονός ότι με το βαθμό ‘D-‘ το μάθημα θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ο απαιτούμενος μέσος όρος είναι το ‘C’ για να επιτευχθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) 2.0.

Εγγραφείτε τώρα

ΣΥΝΟΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διάρκεια: 4 Έτη / 240 ECTS

Τίτλος Σπουδών: Πτυχίο στη Διεύθυνση Επισιτιστικών Τεχνών

Επίπεδο Τίτλου Σπουδών: Πτυχίο
(1ος Κύκλος Σπουδών)

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνικά

Μέθοδος φοίτησης: Πλήρης