ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διεύθυνση Επισιτιστικών Τεχνών
Ξεκινήστε ένα ταξίδι που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σας με το προπτυχιακό πρόγραμμα στη Διεύθυνση Επισιτιστικών Τεχνών, σχεδιασμένο για όσους παθιάζονται με την τέχνη της μαγειρικής αλλά και με την επιχειρηματική οξυδέρκεια που απαιτείται για να διαπρέψουν στις βιομηχανίες τροφίμων και φιλοξενίας. Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως Μαγειρικές Τεχνικές και Διεθνή Κουζίνα ενώ παράλληλα καλύπτει και θέματα που αφορούν τις Βασικές Αρχές Διοίκησης, Μάρκετινγκ και προγραμματισμό εκδηλώσεων.
Γιατί να επιλέξετε το Intercollege
ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ Διεύθυνση Επισιτιστικών Τεχνών
Το πρώτο ισότιμο πτυχίο με πτυχία πανεπιστημιακού επιπέδου σε Κύπρο και Ελλάδα
Βραβεύτηκε ως η Καλύτερη Σχολή Μαγειρικών Τεχνών της Νότιας Ευρώπης το 2017 και το 2019
Βραβευμένη Σχολή με Χρυσά Μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς
ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
- Διδασκαλία που συνδυάζει ιδανικά τη θεωρητική εκπαίδευση και την πρακτική επίδειξη σε άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια. Το πρόγραμμα διαθέτει επίσης γαστρονομικό αμφιθέατρο με σύγχρονο εξοπλισμό
- Εκπαίδευση στους τομείς της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής, της αρτοποιίας και του σερβιρίσματος τροφίμων και ποτών
- Μαθήματα διαχείρισης κουζίνας και διοίκησης μιας γαστρονομικής επιχείρησης στο σύνολό της
- Ευκαιρίες πρακτικής άσκησης στην Κύπρο και στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus+
- Ευκαιρίες εργοδότησης ως Σεφ
- Εξαιρετικές προοπτικές εργασίας μέσω των στρατηγικών συνεργασιών του κλάδου με τη Βιομηχανία
- Ευκαιρίες απασχόλησης ως Εκπαιδευτές στη Δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση
- Υπερσύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια
Ιστορίες Επιτυχίας
Λία Μαγκή
Chef de Tournant, Mediterranean Hotel
Η αγάπη μου για τη μαγειρική με έσπρωξε να διακόψω τις σπουδές μου στην Αρχιτεκτονική στην Αγγλία και να εγγραφώ στο Intercollege, ξεκινώντας σε αυτό ένα υπέροχο ταξίδι!
Η πρακτική στην κουζίνα ήταν εξαιρετική εμπειρία. Το περιβάλλον στην τάξη ήταν πολύ θερμό και εγκάρδιο. Με τους καθηγητές μας ακόμα και μετά την αποφοίτησή μας παραμένουμε συνδεδεμένοι.
Ο διαγωνισμός στη Θεσσαλονίκη, όπου έπρεπε να παρουσιάσουμε όλα όσα μάθαμε τα προηγούμενα χρόνια, ήταν για μένα μοναδική εμπειρία!
Πτυχίο Διεύθυνση Επισιτιστικών Τεχνών, Τάξη του 2016
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ θα:
1
Εφαρμόζουν δεξιότητες και θα εκτελούν συνταγές και εργασίες κουζίνας, ζαχαροπλαστικής, τραπεζοκομίας και αρτοποιίας σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο.
2
Αποκτήσουν δεξιότητες στην εφαρμογή διακοσμητικών και ειδικευμένων πρακτικών επισιτιστικών τεχνών και καινοτόμων τεχνικών στον Ξενοδοχειακό τομέα.
3
Αναπτύξουν επιχειρηματικό πνεύμα.
4
Ενισχύσουν την κριτική τους σκέψη.
5
Επιλύουν προβλήματα και θα λαμβάνουν αποφάσεις με αποτελεσματικότητα.
6
Αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο, εφαρμόζοντας διάφορα μέσα και εργαλεία (και λογισμικά), που χρησιμοποιούνται στις σύγχρονες επιχειρήσεις.
7
Αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσα σε ένα ραγδαία τεχνολογικά αναπτυσσόμενο εργασιακό περιβάλλον.
Τι θα μάθετε
1.
Βασικές Αρχές της Επισιτιστικής Βιομηχανίας
Εισαγωγή στη Βιομηχανία Φιλοξενίας και Τουρισμού, Εισαγωγή στη Διοίκηση, Βασικές Αρχές Λογιστικής, Αρχές Οργάνωσης, Διαχείριση και Έλεγχος Κοστολογίου, Κοστολόγηση Τροφίμων και Ποτών, Σχεδιασμός Μονάδων Τροφίμων
2.
Μαγειρικές Τέχνες και Τεχνικές
Τέχνη Εστιατορίου – Τραπεζοκομία, Κοπή και Επεξεργασία Κρέατος/Ψαριού, Διεθνής Κουζίνα, Οινολογία, Μπαρ και Ποτά, Οργάνωση και Διαχείριση Κουζίνας, Οργάνωση και Προετοιμασία Κρύας Κουζίνας – Λειτουργία Μπουφέ, Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή, Κυπριακή Κουζίνα και Γαστρονομική Κουλτούρα, Εξειδικευμένες κουζίνες
3.
Δεξιότητες Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας
Σχεδιασμός και Εφαρμογές Τροφίμων, Διακοσμητική Τέχνη στη Ζαχαροπλαστική και την Αρτοποιία
4
Σχεδιασμός και Διαχείριση Εκδηλώσεων
Οργάνωση και Διαχείριση Εκδηλώσεων
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Η πρακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για το πρόγραμμά μας, καθώς επιτρέπει στους φοιτητές να ενασχοληθούν στον συναρπαστικό κόσμο της γαστρονομίας, από το πρώτο έτος σπουδών.
Δυνατότητες
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Οι απόφοιτοι μπορούν να εργοδοτηθούν ως:
- Αρχιμάγειρας- Σεφ
- Βοηθός Αρχιμάγειρα- Βοηθός Σεφ
- Υπεύθυνος Κουζίνας
- Αρχιζαχαροπλάστης
- Υπεύθυνος Εστιατορίου
- Υπεύθυνος Τροφοδοσίας
- Διευθυντής Τροφίμων και Ποτών
- Υπεύθυνος Λειτουργίας Κουζίνας
Σπουδές και Εργασία
ΣΤΟ INTERCOLLEGE
Συνδυάστε τη μελέτη με την εργασιακή εμπειρία μέσω των στρατηγικών μας συνεργασιών:
- Πρόσβαση στην αγορά εργασίας με ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης.
- Συνεργασία με καταξιωμένους οργανισμούς, εμπλουτίζοντας το βιογραφικό σας.
- Δυνατότητα εργοδότησης με μερική απασχόληση κατά τη διάρκεια των σπουδών σας και πλήρη απασχόληση το καλοκαίρι.
- Ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ
Περιγραφή Προγράμματος
Το Πτυχίο είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει στους φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, σε θέματα μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας, τραπεζοκομίας και διοίκησης, καθιστώντας τους ικανούς μελλοντικούς επαγγελματίες. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι απόφοιτοι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν με επιτυχία στις ανάγκες και τις προκλήσεις της Επισιτιστικής και Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας.
Οι φοιτητές λαμβάνουν επιστημονική γνώση και αναπτύσσουν δεξιότητες σε όλες τις πτυχές του Επισιτιστικού Τομέα (Μαγειρική, Ζαχαροπλαστική, Τραπεζοκομία, Αρτοποιία, Διοίκηση), που θα τους βοηθήσουν να διακριθούν. Απαραίτητη πτυχή της σύγχρονης δεοντολογίας τροφίμων, είναι η ενίσχυση της γνώσης και δεξιοτήτων σε θέματα Διοίκησης, ούτως ώστε οι απόφοιτοι να αποκτήσουν ικανότητες που θα τους βοηθήσουν στην μετέπειτα καριέρα τους, ως μελλοντικοί τμηματάρχες των επισιτιστικών/ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο, οι απόφοιτοι ενδυναμώνουν τις ικανότητές τους και εξελίσσουν την καριέρα τους, ως μελλοντικοί τμηματάρχες των επισιτιστικών/ ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, προετοιμάζει τους φοιτητές με την προσέγγιση της εξέτασης-έρευνας και πρακτικής εφαρμογής, μέσω των κατάλληλων δεξιοτήτων, που απαιτούνται στον Επισιτιστικό τομέα (Μαγειρική, Ζαχαροπλαστική, Τραπεζοκομία και Αρτοποιία). Οι φοιτητές μέσω των μαθημάτων Διοίκησης, αποκτούν διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες για να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις επαγγελματικές προκλήσεις.
Επιπρόσθετα, οι σπουδαστές προτρέπονται να αναπτύξουν:
- Γνωστικές δεξιότητες κριτικής σκέψης και ανάλυσης
- Αποτελεσματικότητα στην επίλυση προβλημάτων και στη λήψη αποφάσεων μέσω κατάλληλων δεξιοτήτων.
- Ενίσχυση της επικοινωνίας (γραπτή και προφορική)
- Ευαισθητοποίηση για το κοινωνικό, οικονομικό, ηθικό και τεχνολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν εταιρείες και οργανισμοί.
- Κατανόηση των σύγχρονων τάσεων της ξενοδοχειακής και επισιτιστικής βιομηχανίας.
- Διαπροσωπικές δεξιότητες, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αξιολογούν την αξιοπιστία των πληροφοριών και να αποφασίζουν με βάση όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους.
- Ενίσχυση επιχειρηματολογίας και ιδεών, βασιζόμενοι στη χρήση ποσοτικών εργαλείων, την ομαδική εργασία και τη δημιουργικότητα.
- Δημιουργία, εκτέλεση και αξιολόγηση γαστρονομικών ιδεών και μενού, εφαρμόζοντας επαγγελματικές δεξιότητες και τεχνικές χειροτεχνίας με την χρήση συνειδητής προμήθειας αγαθών για τη μεγιστοποίηση των κερδών διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα και ακεραιότητα των τροφίμων.
- Στρατηγικές επικοινωνίας και ηγεσίας για αποτελεσματικότερη και ορθότερη διοίκηση/καθοδήγηση του ανθρώπινου δυναμικού στον Επισιτιστικό τομέα.
- Αξιολόγηση εγγράφων σχετικά με την κοστολόγηση τροφίμων , το κόστος εργασίας αλλά και της επιχείρησης, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της.