Τελετή Λήξης Προγράμματος «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών του Κέντρου Παραγωγικότητας Κύπρου» από την EDEX (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Intercollege)

Πραγματοποιήθηκε από την EDEX (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Intercollege) στις 24 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 11:00 στο ξενοδοχείο Σεμέλη στη Λευκωσία Τελετή Λήξης για το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Κέντρου Παραγωγικότητας Κύπρου (ΚΕΠΑ)» στα πλαίσια του Έργου «Εκσυγχρονισμός της Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΚΕΠΑ», παρουσία της Α.Ε. κ. Peter Reinhardt, Πρέσβη της Ελβετίας στην Κύπρο.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Ντίνος Καθητζιώτης, Διευθυντής του ΚΕΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο αντικείμενο και την σημαντικότητα του Προγράμματος για την συνεχή εκπαίδευση των Εκπαιδευτών του ΚΕΠΑ. Όπως ανέφερε, «Η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και η πιστοποίηση ήταν το επιστέγασμα εντατικής δουλειάς και επίπονης προσπάθειας των εκπαιδευτών του ΚΕΠΑ με τη στήριξη των εκπαιδευτών του EDEX. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, οι Εκπαιδευτές του ΚΕΠΑ έχουν καταστεί οι πρώτοι εκπαιδευτές στην Κύπρο που είναι πιστοποιημένοι με βάση το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, πριν αυτό εφαρμοστεί στη χώρα μας». Ο κ. Καθητζιώτης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την κυβέρνηση της Ελβετίας για τη χρηματοδότηση του έργου, την EDEX για την επιτυχή εκπαίδευση των εκπαιδευτών του ΚΕΠΑ, καθώς και το ISQ για την αξιολόγηση και πιστοποίηση που παρείχε.

Ο Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος, Εκτελεστικός Διευθυντής του Intercollege και Διευθυντής του Προγράμματος,  στο δικό του σύντομο χαιρετισμό, τόνισε την αξία του συγκεκριμένου Προγράμματος για την Τεχνική Εκπαίδευση, καθώς και την άμεση ανάγκη για ολοκλήρωση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων στην Κύπρο. Όπως ανέφερε, «η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων μερών οδήγησε σε μια εκπαίδευση με αντίκρισμα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αφού η πιστοποίηση του ISQ προσδίδει Ευρωπαϊκό κύρος στην εκπαίδευση, κάτι το οποίο είναι πρωτοπόρο στην Κύπρο».

Με τη σειρά του, ο Α.Ε. κ. Peter Reinhardt, Πρέσβης της Ελβετίας στην Κύπρο, χαιρέτησε την προσπάθεια του ΚΕΠΑ καθώς και της EDEX στο να αναβαθμίσει την Τεχνική Εκπαίδευση στη Κύπρο. Επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελβετίας στην προσπάθεια αυτή, αφού το συγκεκριμένο Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε κατά 85% από την Ελβετική κυβέρνηση, και συνεχάρη με τη σειρά του όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος.

Λεπτομερή παρουσίαση του Προγράμματος έκανε ο κ. Γιώργος Σιεκκερής, Αναπληρωτής Διευθυντής του Προγράμματος και Διευθυντής της Μονάδας Κατάρτισης και Ανάπτυξης του Intercollege, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια της υλοποίησης του Προγράμματος, καθώς και την διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης από το ISQ και την EDEX. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σιεκκερής τόνισε με τη σειρά του την σημαντικότητα της ολοκλήρωσης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων στην Κύπρο.

Η τελετή λήξης ολοκληρώθηκε με την παράδοση των πιστοποιητικών από το ISQ καθώς και από το Intercollege Λευκωσίας σε όλους του συμμετέχοντες εκπαιδευτές του ΚΕΠΑ.

Όσον αφορά το Πρόγραμμα εκπαίδευσης, είχε διάρκεια 1 χρόνο (12 Οκτωβρίου 2015 -12 Οκτωβρίου 2016), και εκπαιδευτές του ΚΕΠΑ έλαβαν επιμόρφωση σε 6 οριζόντια και 10 τεχνικά θέματα. Η Εκπαίδευση των Εκπαιδευτών πραγματοποιήθηκε από Εκπαιδευτές της EDEX, ενώ ύστερα από συμφωνία που προηγήθηκε μεταξύ της EDEX και του Ινστιτούτου Συγκολλήσεων και Ποιότητας της Πορτογαλίας (Instituto de Soldadura e Qualidade -ISQ), το ISQ προχώρησε με την αξιολόγηση και πιστοποίηση τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα οριζόντια θέματα ήταν :

 • Διαχείριση έργου
 • Επικοινωνία & Δυναμική Ομάδας
 • Παιδαγωγικές μεθοδολογίες και στρατηγικές
 • Συμμετοχή των Εταίρων
 • Λειτουργικότητα & Σχέδιο Δράσης
 • Αξιολόγηση Εκπαίδευση & Μάθηση

Οι Τεχνικές εκπαιδεύσεις που έγιναν αφορούσαν:

 • Οικοδομική
 • Ξυλουργική
 • Μηχανική Αυτοκινήτων
 • Συγκολλήσεις
 • Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις και Ηλεκτρονικά
 • Θέρμανση
 • Ψύξη
 • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Διατήρηση Ενέργειας
 • Υδραυλικά
 • Εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου

 

Την εκδήλωση ακολούθησε δεξίωση στο χώρο του ξενοδοχείου, παρουσία του Πρέσβη της Ελβετίας στην Κύπρου, εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, Αξιωματούχων του ΚΕΠΑ και της EDEX, εκπαιδευτών της EDEX καθώς και των ιδίων των εκπαιδευτών του ΚΕΠΑ.