Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος ο 3ος Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας της Lidl Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου, ενώ η τελετή απονομής έλαβε χώρα στις 15 Ιουνίου, στον κήπο της Lidl Food Academy.

Ο Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας διοργανώνεται ετησίως στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας, η οποία έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα στις 18 Ιουνίου. Ο διαγωνισμός αποτελεί μία πρωτοβουλία της Lidl Κύπρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθώς και του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου. Κύριος στόχος του είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, αλλά και η στήριξη της υιοθέτησης νέων, πιο βιώσιμων πρακτικών στον χώρο της γαστρονομίας.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος και οι φοιτητές των προγραμμάτων Επισιτιστικών Τεχνών του Intercollege, Μίλτος Μιλτιάδους, Χρήστος Παπαδόπουλος και Ανδρέας Σιακαλλής με την επιτήρηση και καθοδήγηση από τις καθηγήτριες Μαρία Χαρίτου και Χριστιάνα Σιαθά

Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να στήσουν ένα δημιουργικό μενού το οποίο να ξεχωρίζει γευστικά, ταυτόχρονα όμως, να ανταποκρίνεται και στα κριτήρια που έθεσε η επιτροπή, τα οποία ήταν μεταξύ άλλων, η εποχικότητα, η εντοπιότητα των πρώτων υλών, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και νερού, η χρήση βιώσιμων προϊόντων και η ανακυκλωσιμότητα των συσκευασιών.

Η βιώσιμη γαστρονομία ορίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ως «η κουζίνα που λαμβάνει υπόψη της από πού προέρχονται τα συστατικά της, πώς καλλιεργούνται τα προϊόντα και πώς φτάνουν στις αγορές και, τελικά, στα πιάτα μας». Αναγνωρίζοντας τον θετικό αντίκτυπο της βιώσιμης γαστρονομίας στο περιβάλλον του σήμερα και του αύριο, στην υγεία των καταναλωτών καθώς και στην αποτελεσματική χρήση των πόρων, μέσω του διαγωνισμού, η Lidl Κύπρου προωθεί τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, με την ελπίδα και την προοπτική ότι έτσι θα υιοθετηθούν νέες, πιο βιώσιμες τακτικές και πρακτικές.

H βιωσιμότητα και η αειφορία, ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η ενσυνείδητη και υπεύθυνη κατανάλωση, αποτελούν κεντρικό πυρήνα στις αξίες της Lidl Κύπρου, κάτι το οποίο και διαφαίνεται έμπρακτα μέσα από τις ενέργειες και τις δράσεις της με στόχο τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο τόσο για τον πλανήτη μας, αλλά και για όλους.

Ο Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας έχει ως στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, αλλά και τη στήριξη της υιοθέτησης νέων, πιο βιώσιμων πρακτικών στον χώρο της γαστρονομίας.