Νέα,10 Ιουνίου, 2025,

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Καθηγητών Επισιτιστικών Τεχνών του Intercollege στην Ιταλία

Το Intercollege είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επιτυχή ολοκλήρωση του άκρως ενημερωτικού και εκπαιδευτικού προγράμματος των καθηγητών των προγραμμάτων Επισιτιστικών Τεχνών στην Ιταλία. Η κινητικότητα υποστηρίχθηκε από την Angeo Cyprus και πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2025, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μοναδική ευκαιρία εξειδίκευσης σε κορυφαίες ιταλικές βιομηχανίες τροφίμων και προϊόντων ΠΟΠ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες, οι οποίες κάλυψαν ολοκληρωμένα τον κύκλο παραγωγής, ανάλυσης, γευσιγνωσίας και δημιουργικής αξιοποίησης εμβληματικών ιταλικών προϊόντων.

1. Εκπαίδευση στην Acetaia Giusti S.r.l., Modena – Παραδοσιακό Βαλσάμικο Ξίδι Μόντενα

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ιστορικής Acetaia Giusti S.r.l. με εισηγήτρια την Mrs. Eleonora Grattini. Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

  • Ιστορία και πληροφορίες για το Παραδοσιακό Βαλσάμικο Ξίδι Μόντενα
  • Το είδος του ξύλου και η σημασία του βαρελιού
  • Τα σταφύλια, το γλεύκος και η διαδικασία μαγειρέματός του
  • Αρχή και διαχείριση μιας παρτίδας παραδοσιακού βαλσάμικου
  • Μικροβιολογία και χημικές– φυσικές αναλύσεις του παραδοσιακού βαλσάμικου
  • Η διαδικασία ζύμωσης του μούστου
  • Σύγχρονη πορεία και προοπτικές του προϊόντος

Το απόγευμα ακολούθησε εργαστήριο γευσιγνωσίας και δημιουργίας συνταγών, όπου οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν και εκτέλεσαν συνταγές με κύριο συστατικό το βαλσάμικο ξίδι Μόντενα.

2. Εκπαίδευση στην Unigrà – Τεχνολογίες Λιπών και Ελαίων

Το δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκε με τον Manuel Baima, pastry chef της Unigrà, και εστίασε στις εφαρμογές λιπαρών υλών στη ζαχαροπλαστική. Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

  • Συγκριτική ανάλυση μαργαρίνης και άλλων προϊόντων
  • Διαφορές μεταξύ διαφόρων ειδών ζύμης (short crusts)
  • Γευσιγνωσία προϊόντων
  • Ανάπτυξη και εκτέλεση συνταγής Pistacchio & Raspberry Rollé, με τη χρήση προϊόντων βασισμένων στο φιστίκι (κρέμα φιστικιού, τραγανή κρέμα φιστικιού).

3. Εκπαίδευση στα Τυροκομεία “4 Madonne Caseificio dell’Emilia” και “Caseificio Hosteria Bertinelli” – Παραγωγή Parmigiano Reggiano

Η εκπαίδευση εστίασε στην παραγωγή και ωρίμανση του διάσημου τυριού Parmigiano Reggiano. Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

  • Προετοιμασία γάλακτος και προσθήκη καλλιέργειας
  • Πήξη, κοπή και θέρμανση πηγμένου προϊόντος
  • Πίεση, πρόσθεση λατιού και ωρίμανση
  • Γευσιγνωσία παλαιωμένων Parmigiano Reggiano

Στο Caseificio Hosteria Bertinelli, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα εξειδικευμένο σεμινάριο “Structured Approach to Tasting Model for Parmigiano Reggiano”, το οποίο κάλυψε θέματα όπως:

  • Παραγωγή και ωρίμανση
  • Αγορά, διανομή και παρουσίαση του προϊόντος
  • Επικοινωνία και προώθηση
  • Μοντέλο γευσιγνωσίας

Η συγκεκριμένη εκπαίδευση αποτέλεσε μέρος των συνεχών προσπαθειών του Intercollege να παρέχει στους καθηγητές των προγραμμάτων Επισιτιστικών Τεχνών την υψηλότερη δυνατή ποιότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η εμπειρία και οι εξειδικευμένες γνώσεις που αποκτήθηκαν θα εμπλουτίσουν αναμφίβολα το περιεχόμενο των μαθημάτων και θα ωφελήσουν άμεσα τους φοιτητές μας.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς την Angeo Cyprus για τη στήριξη και τη συμβολή της στην επιτυχία του προγράμματος.

Το εκπαιδευτικό αυτό ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+, το οποίο στηρίζει δραστηριότητες εκπαίδευσης, κατάρτισης, νεολαίας και αθλητισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, προωθώντας τη συνεργασία, την καινοτομία και την ενίσχυση δεξιοτήτων των συμμετεχόντων.