Νέα,29 Αυγούστου, 2023,

Συνδυάζοντας την Τέχνη της Μαγειρικής με την Επιστήμη της Ιατρικής

Η διαδικασία επαγγελματικής εκπαίδευσης συμβαίνει όταν φοιτητές από δύο ή περισσότερα επαγγέλματα μαθαίνουν ό ένας από τον άλλον αλλά και μεταξύ τους, προκειμένου να διευκολύνουν την αποτελεσματική συνεργασία και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα στην υγεία¹. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συνεχίζει να επεκτείνει αυτές τις ευκαιρίες για τους φοιτητές της με τους εκπαιδευόμενους και τους επαγγελματίες από άλλα προγράμματα, προκειμένου να αναπτύξουν τη δυνατότητά τους να εργάζονται συνεργατικά ως μέλη της πολυεπιστημονικής ομάδας υγειονομικής φροντίδας για τη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών και της κοινότητας. Επιπλέον, η Ιατρική Σχολή εργάζεται για να ενισχύσει την κατανόηση των φοιτητών για τον ρόλο του τρόπου ζωής στην υγεία και το μέρος που μπορούν να διαδραματίσουν στην υποστήριξη της ευημερίας των ανθρώπων.

Τον Φεβρουάριο, οι φοιτητές ιατρικής Graduate-Entry MD (GEMD) συμμετείχαν με φοιτητές από το Πρόγραμμα Επισιτιστικών Τεχνών του Intercollege σε μια δραστηριότητα Επισιτιστικής Ιατρικής για να κατανοήσουν περισσότερα για τα τοπικά προϊόντα της Κύπρου και τις διατροφικές πρακτικές και για να συζητήσουν πώς να υποστηρίξουν το υγιεινό οικιακό μαγείρεμα για τους μελλοντικούς τους ασθενείς ή πελάτες. Ετοίμασαν μαζί έναν ολόκληρο plant-based γεύμα που αναδείκνυε τη μεσογειακή κουζίνα χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα της Κύπρου. Η δραστηριότητα αναπτύχθηκε και ηγήθηκε συνεργατικά από τις Σεφ Μαρία Χαρίτου και Χριστιάνα Σιαθά από το Πρόγραμμα Επισιτιστικών Τεχνών του Intercollege και τις Δρ. Μαρία Cecilia Mosquera και Χλόη Αντωνίου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η φοιτήτρια του προγράμματος GEMD της πρώτης εταιρείας, Eleanor Roy, είπε: “Μαζί με τους φοιτητές των Επισιτιστικών Τεχνών πήγαμε στην αγορά της πλατείας του ΟΧΙ για να εξερευνήσουμε τα τοπικά προϊόντα των αγροτών και να αγοράσουμε φρέσκα τρόφιμα. Μάθαμε τι ήταν εποχικό κατά τους διάφορους μήνες του έτους και είδαμε για πρώτη φορά ορισμένα τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα όπως το τάρο ρίζα.

Εξερευνήσαμε επίσης τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής, και ιδιαίτερα τη σημασία του ελαιόλαδου. Την επόμενη μέρα, συνεργαστήκαμε με τους φοιτητές των Επισιτιστικών Τεχνών του Intercollege και χρησιμοποιήσαμε τα φρέσκα προϊόντα για να δημιουργήσουμε γευστικά φαγητά. Μάθαμε ότι μια διατροφή γεμάτη φυσικά τρόφιμα και διατροφική αξία μπορεί να είναι και πολύ εύκολη στην Παρασκευή της! Με αυτή τη δραστηριότητα και μαζί με τα μαθήματα υγείας και διατροφής αυτού του εξαμήνου, καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι να ετοιμάζουμε και να καταναλώνουμε υγιεινά γεύματα. Αυτή η συνεργασία αποδείχθηκε πολύ εμπνευστική!”

Αναμένουμε με ανυπομονησία μελλοντικές διαπολιτισμικές συνεργασίες στην των Επισιτιστική Ιατρική (Culinary Medicine) που θα μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε και να μοιραστούμε τη σημασία του συνδυασμού της τέχνης της μαγειρικής με την επιστήμη της ιατρικής2.

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την Επισιτιστική Ιατρική (Culinary Medicine) και τη διαδικασία (IPL) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ή έχετε ιδέες για δραστηριότητες IPL και θέλετε να συνεργαστείτε, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο [email protected]

¹ Health Professions Network Nursing and Midwifery Office within the Department of Human Resources for Health.Framework for action on interprofessional education & collaborative practice. Geneva: World Health Organization; 2010.Accessed 18 January 2021 from: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/70185/WHO_HRH_HPN_10.3_eng.pdf?sequence=1.

² Puma J. Culinary Medicine and Nature: Foods That Work Together.Am J Lifestyle Med. 2020 Jan 7;14(2):143-146. doi: 10.1177/1559827619895149. PMID: 32231479; PMCID: PMC7092399.